www.afrikkanet.fi    
         
   
Afrikka - tietosivusto: Afrikan puut ja pensaat
 
Eucalyptus urophylla
 
Luokitus
Nimi: Eucalyptus urophylla
Heimo: Myrtaceae - myrttikasvit

Synonyymit: Eucalyptus alba, E. decaisneana

Nimet
Suomi:
eukalyptuspuu - lajinimi ??
Englanti: Timor mountain gum, Timor white gum
Indonesia: ampupu, popo
Portugali: palavao preto
Vietnam: b(a)ch d(af)n d(or)

Kasvualueet
Kotoperäinen:
Indonesia
Tuotuna: Australia, Brasilia, Kamerun, Kiina, Kongo, Norsunluurannikko, Gabon, Madagaskar, Malesia, Papua Uusi-Guinea, Vietnam

Kasvuympäristö: E. urophylla kasvaa vallitsevana puulajina avoimilssa vuoristometsissä, jokilaaksoissa ja vuorten rinteillä; 350 - 3 000 metriä merenpinnasta; vuoden keskilämpötila 8 - 29 C-astetta ja vuotuinen sademäärä 1 000 - 1 500mm/vuosi.


Kuva: David Boshies
World Agroforestry Center, www.worldagroforestrycentre.org

 
Kuvaus
Eucalyptus urophylla on ainavihanta puu, joka voi kasvaa aina 45 metrin korkuiseksi. Runko on oksaton 30 ensimmäistä metriä ja halkaisijaltaan rinnan korkeudella noin 2 metriä. Puun kuoren väri vaihtelee riippuen kasvuolosuhteista.

Viljely
Ensimmäiset siemenet kerättiin ja vietiin Jaavalle hollantilaisten kasvitieteilijöiden toimesta vuonna 1890. Sitten puuta istutettiin (siemenistä) Itä-Jaavalle 1937, Bandungin alueelle 1952, Brasiliaan 1919, Australiaan 1966 ja Kongoon 1957 ja 1962.
Paperiteollisuuden tarpeisiin viljeltynä taimelle varataan 3 x 2 metrin tila. Muuhun käyttöön tarkoitettuna tilaa puu tarvitsee vähemmän. Viljely tulee pitää rikkaruohoista vapaana ensimmäiset 6 kuukautta.

Käyttö
Polttopuu:
Puu on hyvää polttopuuta ja puuhiilen raaka-ainetta.
Kuitu: Puu on käyttökelpoista paperiteollisuuden raaka-aineeksi.
Puuaines: Tämä eukalyptuspuu on merkittävä ns. kova puulaji. Timorissa puuta käytetään kestävyyttä vaativiin rakennuskohteisiin, siltoihin ja muihin rakennuskohteisiin.
Parkkihappo: Puun kuori sisältää 10% tanniinia, mutta sillä ei vielä ole kaupallista merkitystä.
Eteeriset öljyt: Lehdet sisältävät vaalean keltaista öljyä. Tärkeimmät öljyn komponentit ovat paecymeen (76%), aplha-pinene (7%) ja gamma  terpeeni (4%). Tämä eteerinen öljy on hyvä raaka-aine niin saippua- kuin kosmetiikkateollisuudessa.
 

Lähteet:
1. World Agroforestry Center, www.worldagroforestrycentre.org

 
   
         
    Jorma Sarsama, www.afrikkanet.fi