Tietosanakirja :
www.afrikkanet.fi
 

       Voipuu
 

 

 

Voipuu (Butyrospermum parkii) engl. Shea (tree) kasvaa Afrikassa. Sen hedelmästä, jota myös kutsutaan nimellä Karitepähkinä, saadaan voita - engl. shea butter.
Kasvilla on myös toinen tieteellinen nimi: Vitellaria paradoxa.

Voi

Länsi-Afrikassa valmistetaan voipuun hedelmästä, jota kutsutaan pähkinäksi, vihertävää voita. Ensin hedelmä rikotaan ja sitten keitetään. Näin saatu massa on syötäväksi kelpaavaa. Sitä käytetäänkin perinteisesti keittiössä. Massaa viedään varsin Eurooppaan, jossa sitä käytetään margariini- ja kosmetiikkateollisuudessa. Suklaateollisuus käyttää sitä kaakaovoin tilalla.

 

 
 
Lähde: Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Shea_nut_butter
Teksti:
Tämä artikkeli on lisensoitu GNU Free Documentation Licensen mukaisesti, eli voit kopioida ja muokata sitä vapaasti niin kauan kuin koko työ, mukaan lukien lisäykset, julkaistaan yksinomaan GNU Free Documentation Licensen mukaisesti lisensoituna. Lisenssin yksityiskohdat ovat nähtävissä osoitteessa http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html.
 
   
    Jorma Sarsama, www.afrikkanet.fi